Monday, November 5, 2012

Tannat - en ukendt drue i et spændende felt


Det handler selvfølgelig om at overraske og overgå hinanden når man mødes til blindsmagning. Og der er to måder man kan at gøre det på. Enten tømmer man tegnebogen og medbringer en flaske top-notch druemost eller også tager man røven på de andre med en flaske vin fra klodens små afkroge.

Fredag aften havde det hele.

Vi lagde godt (bedst) ud med en pinot fra det klassiske bougogne og kom så løb så ind i en flaske tannat – som var fuldstændig ukendt, som bordvin. Sættet blev afsluttet i Chateuneuf de Pape. De fleste skal nok en tur rundt om internettet for at finde nogle facts på Tannat. Tannat bruges til bl.a. produktion af armagnac men dyrkes også til bordvin. Som andre inferiøre europæriske druer, som har fået nyt hjem i Sydamerika (Chile- caramere, Argentina-malbec) regnes tannat for i dag for Uruguays hof-drue.  Her er feltet og karaktererne. En 4. vin fra Napa kom på bordet efter notesbogen røg i tasken. 



Pommard 2004 La Chanière
Bouquet: Mørkt krisebær, våd salat, kål, nåletræ samt et grønt element (mint).
Smagen er fin i balance og der anes måske lidt ”kold the” på bagkanten.
Denne vin kunne bruges terrassen eller til cocktail fest. Det var en elegant og kølig ’pinot’, uden hensyn til moderne smag og design. Stilen var ren, rank og mineralsk. 93P, indkøbt i System-bolaget (pris idag for ny årgang - 299sek).

Chateau Aydie 2007
Vinen skulle lige åbne lidt op. Første indtrykkene gav ikke billedet af vinens potentiale. Bouqueten var med noter af brun farin, blyant, medicinskab, sur kælder og stenfrugt. Smagen var fortættet og rig på garvesyre. Den kræver et solidt måltid. 88P 185 dkk 

Chateu Pegau 2008 reserve
Vinen var en af Bizon-klubbens bedre indkøb og fra Chateuneuff de Pape. 2008 går for at være en lidt svag årgang, og var formentligt også årsag til at Bizon fik flaskerne for 200 kroner stykket. Det er i øvrigt (måske) den første vin fra Pape vi har haft på bloggen.
Bouquet havde noter af Blod, jod, våd salat, kælder, kanel, ost, iskaffe, toffee.  I smagen var der rosin, jern, harapiks, og brombær. Vinen er rank og stram og rummer også en kølighed. 91-92P

Snowden 2009
Bouquet af brombær, vanilje, eg, neskvik (kakao). Blev ikke bedømt. 

No comments: