Sunday, February 26, 2012

En amerikaner på bordet


Hvis man ikke vil have slinger i valsen med vinen - så går man som regel ikke galt i byen med amerikansk rødvin i mellemprisklassen. De er ofte lige til at hælde i gabet som var de produceret i tønder med fløjl på indersiden. 
Hovedpræmien i denne weekenden var en vin fra Washington State, fundet i Gunnar Madsens vinhandel til en 130kroner flasken. Det amerikanske udtryk fornægtede sig ikke, og vinen havde hele lækkerhedspakken, læderindtræk og sødme.

Chateau Ste-Michelle Syrah 2007, Columbia valley

Bouqueten er blød og tiltagende, solbær, cremet, mokka-chokolade, tobak.
Der er ikke noget støre give-away på syrah, og fik man denne blindt ville jeg nok havde tænkt en moderne cabernet og merlot mix. Men kort sagt, fint køb, 91-92P.

Friday, February 10, 2012

Biodynamisk chardonnay - Saint Véran


Pastis! råbte Laurent, efter bare et lille snif i glasset.  I vinglasset osede stjerneanis og lakrids op ad en uklar korngul druemost fra en ny flaske vi netop havde brudt lak-forseglingen på. 

Saint Véran er lavet på 100% Chardonnay, og er for de fleste en forfriskende ny oplevelse af denne drue. Vi befinder os i det biodynamiske univers, hvor svovl kun er et grundstof som eksisterer i jordens indre og i vulkaner, og hvor vin ligner et ufiltreret væske man har netop har presset ud af druerne. Det er uprætentiøst og herligt. 

herlig uklar vin i glasset  
Personligt synes jeg at denne type vine er sindssyg spænende. Ofte med en meget kort afstand til selve frugten i flasken. Her et de sporadiske indtryk jeg havde i hovedet mens jeg nød flasken i godt selskab.

Bouquet: Stjerneanis, mirabeller, lakrids og druemost. Rosforth & Rosforth, 170dkk/fl. 90P


Klik her for en second opinion. 

Sunday, February 5, 2012

Portugal på toppen

Lyset i Rundetårn i fyraftenstimerne
Hvis man trodsede februars bidende kulde i torsdags (d 2 feb), og slæbte sig godt 36 meter op, så blev man en del af en vellykket vinsmagning på toppen af Runde tårn i KBH. Her holdt det dansk-portugisiske par, Lars og Isabel Tofte, gratis vinsmagning med en række mere eller mindre ukendte portugisiske producenter. Og netop det element er jo så centralt i en skattejagt. Jagten på et fund kunne starte her. Det fulde program med deltagende producenter kan ses her.

Programmet var i min optik vellykket, særligt fordi en række af de deltagende producenter kom med det tunge skyts. Når man ved hvor gode bordvine fra Portugal kan være, så har jeg desværre oplevet et par Portugisiske vinsmagninger på D'angleterre hvor hvor publikum er blevet lidt undervuderet. Men her var der flere gode producenter samlet på få kvadratmeter. Her er lige to nedslagspunkter, som jeg særligt nød.

Herdade de Mingorra - gode topvine
Herdade de Mingorra. En ukendt producent fra det varme Alentejo, men som producere to fremragende topvine, en af dem Vinha da ira (se tidligere post) den anden, Uvas castas, som laves noget utraditionelt på et mix af druer fra både Duoro og Alentejo. Hertil kommer 2 dessertvine, bl.a. en late harvest på semilion som blev plantet for 5 år siden. Skøn var den. Deres entry-vine er noget for-glemmelige, men man skuffes ikke toppen.

Quinta da Cuveta. Hvis man skal udtrykke Portugals største gastonomiske stolthed med få ord, er det 'Touriga nacional', deres endemiske rødvinsdrue. Personligt har jeg altid holdt mest af Touriga i field-blends, men de nye vinde over Portugals vinverden er, at deres druer skal markedsføres som single variatals. Quinta da Cuveta Grande Escolha er et produkt af den filosofi og produceres derfor på 100% på Touriga nacional. Den smager ganske enkelt som et skønt glas Bordeaux (måske designet til formålet - men det går også endda).
Sofia og programmet