Sunday, February 5, 2012

Portugal på toppen

Lyset i Rundetårn i fyraftenstimerne
Hvis man trodsede februars bidende kulde i torsdags (d 2 feb), og slæbte sig godt 36 meter op, så blev man en del af en vellykket vinsmagning på toppen af Runde tårn i KBH. Her holdt det dansk-portugisiske par, Lars og Isabel Tofte, gratis vinsmagning med en række mere eller mindre ukendte portugisiske producenter. Og netop det element er jo så centralt i en skattejagt. Jagten på et fund kunne starte her. Det fulde program med deltagende producenter kan ses her.

Programmet var i min optik vellykket, særligt fordi en række af de deltagende producenter kom med det tunge skyts. Når man ved hvor gode bordvine fra Portugal kan være, så har jeg desværre oplevet et par Portugisiske vinsmagninger på D'angleterre hvor hvor publikum er blevet lidt undervuderet. Men her var der flere gode producenter samlet på få kvadratmeter. Her er lige to nedslagspunkter, som jeg særligt nød.

Herdade de Mingorra - gode topvine
Herdade de Mingorra. En ukendt producent fra det varme Alentejo, men som producere to fremragende topvine, en af dem Vinha da ira (se tidligere post) den anden, Uvas castas, som laves noget utraditionelt på et mix af druer fra både Duoro og Alentejo. Hertil kommer 2 dessertvine, bl.a. en late harvest på semilion som blev plantet for 5 år siden. Skøn var den. Deres entry-vine er noget for-glemmelige, men man skuffes ikke toppen.

Quinta da Cuveta. Hvis man skal udtrykke Portugals største gastonomiske stolthed med få ord, er det 'Touriga nacional', deres endemiske rødvinsdrue. Personligt har jeg altid holdt mest af Touriga i field-blends, men de nye vinde over Portugals vinverden er, at deres druer skal markedsføres som single variatals. Quinta da Cuveta Grande Escolha er et produkt af den filosofi og produceres derfor på 100% på Touriga nacional. Den smager ganske enkelt som et skønt glas Bordeaux (måske designet til formålet - men det går også endda).
Sofia og programmet

2 comments:

Rasmus Greis said...

Hej Anders.

Smid mig gerne en mail næste gang du støder på sådan en smagning.. :)

mvh
Rasmus
rasmus(a)winefactory.dk

Grapejuices said...

Hej Rasmus, Jeg smider en email næste gang arrangementet eller lign afholdes. Alt godt, Anders