Thursday, July 23, 2009

Rundt om Dão

De sidste 2 dage har budt paa en spaenende rundtur i den store Dão region, der ligger lige under Douro. Som naevnt i tidligere skriv paa bloggen er de portugisiske vine ofte produceret paa ...hvad der nu gror i haven, og under mit besoeg paa en lokal vingaard forholdt det sig netop paa denne maade. Vinstokkene var mere end 120 aar gamle, og baghaven var en pose blandede bolscher af blandt andet Jaen, Tinto Pinho, Tinta Roriz (Tempranillo), Fernao Pires (hvid drue) og Rosadinho (hvid og rose drue). Det skal dog retfaerdigt naevnes at vingaarden ikke producerer vin til kommercielt salg og dermed kunne vores gaestfrie vaert tillade sig at bruge, blande vin efter eget oenske. Alligevel bekraefter besoeget historien om en fantastisk druevariation som giver uanede muligheder (i haenderne paa den rigtige oenolog). Iaften staar vinmenuen paa endnu en Dão vin.

Casa da Insua 2004 reserva. Touriga nacional, cabernet saugvignon (introduceret til regionen), og jaen. En vin med naese af moerke baer, ristet og eg. 88 P
15Eur, koebt paa huset.

Tuesday, July 21, 2009

back in Lisbon

and heading for the Dão region today to visit a vineyard this afternoon. Photos and impressions on new wines to come.

Friday, July 17, 2009

Smagen af Portugal? En lille guide til Portugals bordvine

Af Drud

Forleden stod jeg i Superbest’ vinafdeling for at finde vin til en sammenkomst. Jeg henvendte mig til ekspedienten i vinsektionen for at høre om de havde vine fra Portugal? Efter en kort tavshed kom svaret prompte ”Nej, og det har noget at gøre med at Portugal ikke producere noget nævneværdigt hvor pris og kvalitet hænger sammen, ellers ville vi naturligvis have haft det”. Jeg vover postulatet at han tager fejl og derfor dette indlæg om landet med nogle af Europas ældste vinregioner.

Sørgeligt nok er Portugals vinrenomme ofte belemret med den småbitre genkendelse af Netto’s ”Periquita” eller den rædselsfulde dråbeformede Mateus flaske – der står i øjenhøjde med supermarkedets papvine. Men med lidt nysgerrighed, og her kan jeg citere fra Robert Parkers nye guide winebuyers (7th edition) ”A little exploration here is well rewarded”, venter der her store overraskelser.

Noahs ark ladet med vin

Geografien og historien har efterladt Portugal i næsten total isolation fra resten af Verden. Med Atlanten mod vest, bjerge i nord og et vældigt Spanien i øst, har kun få druesorter og vine klaret rejsen ud fra den Ibiriske halvøs sydvestlige hjørne.

Men Portugals diverse topografi og ældgamle vintraditioner har efterladt en arv med en diversitet sjældent set i noget andet vinland. Da man opgjorde en botanisk fortegnelse over Portugals druevarianter i 1916 beskrev man over 900 forskellige druevarianter. Mange af disse sorter er ukendte, nærmest ubetydelige og kloner af hinanden, men blandt dem finder man op mod 22 endemiske (kun voksende i Portugal) vinsorter som er særligt spændende.

I gamle dage og bag etikken af Portugisisk vin

Portugals bordvine består ofte af et blend af mere eller mindre ukendte vinsorter. Historisk set skyldes det, at de lokale vinbønder ganske enkelt benyttede en stor variation af vinsorter. Begrundelsen var simpel; bukkede nogle under for årets vejrlig, ja så overlevede de andre mere robuste.

[Det store blend gav rustikke vine med uhøjtidelig charme]

Vinen havde ikke en større kommerciel værdi og årets høst blev indleveret til det lokale kooperativ, hvorefter man blev tildelt flasker fra årets høst. Det store blend gav rustikke vine med en uhøjtidelig charme.

Tankesættet er forståeligt men det stiller sig svært på det moderne marked. Men sætter man det til side giver historien en forklaring på hvorfor så mange store portugisiske bordvine i dag er fremkommet og forfinet igennem generationers erfaring med et blend af mange vinsorter. Det ses særligt i Douro regionen hvor man kan nyde fremragende bordvine produceret på ”The Big Five” portvins druer (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Roriz (Aragonez/Tempranillo), og Tinta Barroca.

Hvad er der sket?

Portugal har gennemført en række reformer som har bragt landet på linie med andre Europæiske vinlande. Den store udvikling kom dog med indgangen til EU i 1986 og med det cashflow som fulgte. Massive investeringer har fuldstændigt forandret vinindustrien i Portugal fra små diskrete vinbrug til top moderne vinproducenter og kooperativer. Vinproducenterne har genopdaget deres mange vinsorter (nogle har været næsten helt tabt) og kursen er nu sat mod det internationale marked.

Fra Quinta til Kult

Ansporet af mere lempelige statsregler og et større cashflow, løsrev flere vingårde (quinta’er) sig fra de mange kooperativer og en helt ny klasse af vinproducenter trådte ud af skyggen fra fortidens standardiserede og kedelige vinproduktion.

[Det er billigere i Danmark]

Men helt ud af skyggen er Portugal dog ikke nået endnu og selvom gode vine nu er tilgængelige, er efterspørgslen af Portugals bordvine i udlandet næsten lig nul. Det skaber et kæmpe pres på Portugals kultproducenter så som Barca Velha, Quinta do Vale Meão og Pêra-Manca, hvis vine er sindsoprivende dyre i Portugal, men hvis navne er stort set ukendte i her hjemme. Derfor vil man opleve af disse vine er billigere i Danmark og med fordel handles til gode priser (i forhold til i Portugal).

Hvad skal man prøve (NB priserne er toneangivende)

Vinho Verde (fra 40kr)

I Portugals nordligste hjørne findes vinregionen Minho (udtales Min-jo) hvor den lette friske Vinho verde produceres (den grønne vin). Det er den perfekte sommervin til terrassen eller en gang skaldyr. Vinen drikkes ung og nydes ofte samme år eller lige derefter. Der findes en række gode producenter, men de er svære at finde i Danmark. Lad derfor ikke en billig supermarkedsvin tegne billedet af Minho og dets Vinho verde.

Luís Pato (fra 100kr)

Når talen falder på Portugisiske vine, er det svært at komme uden om vinmageren Luís Pato. Han er kendt for at gå egne veje og Luís Pato er indbegrebet af Portugals diversitet og brug af egne oprindelige druer. I det indre centrale Portugal dyrkes den næsten umulige lille tykskallede Baga drue som giver taninholdige vine. Der er få vinmagere som mestre at få noget ud af denne drue, men her udvirker Luís Pato mindre mirakler på sine oldgamle vinstokke. Vinene kan for nogle virke krydret og rustikke, men bestemt herlige for dem der vil prøve noget nyt.

Esporão (Reserva fra 150kr)

Kæmpe Alentejo hus der både producerer vin til ingen penge, men også gode topvine som fås for overkommelige penge. Deres røde Esporão Reserva produceres primært på Trincadeira, Aragonez [Tempranillo], og noget Cabernet Sauvignon. Det er en krydret sag, men bestemt et fint køb.

Niepoort (fra ca 200kr)

Dirk Niepoort er Portugals store eksperimenteur og en af de store kræfter bag Portugals nye ansigt udadtil. Fra sine vinmarker i nordøstlige hjørne Trás-os-Montes, Douroflodens forlængelse af den spanske vinregion Ribera del Duero, produceres der fremragende vine. Med sit store materiale af forskellige druesorter hylder Dirk Niepoort sit store forbilleder i bl.a. smagen af Duorodalen, Bordeaux og Borgogne. Prøv først Dirks ”Redoma” og rækker pengepungen bør man også prøve ”Batuta” eller ”Charme”.

Quinta do Crasto (optil 200kr)

Igen befinder vi os i Douro regionen og Quinta do Crasto producerer deres bordvine på de gamle portvins druer, the big five: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Roriz (Aragonez/Tempranillo), og Tinta Barroca. Quinta do Crasto producerer en række top vine fra enkelt marker, men et af de store og interessante gennembrud var deres Reserva vin som i 2005 blev ratet i WineSpectator som 4 bedste vin for 2008.

Cortes de Cima (mellem 100-400kr)

En dansker i Portugal. Cortes de Cima Reserva drives af danske Hans Christian og amerikanske Carrie Jørgensen, som i 1988 realiserede en drøm om at drive en stor vingård. På det 375 hektar store gods, blev der først produceret tomater og meloner, men siden er der plantet 50 hektar vin, hvor af en stor del udgøres af Syrah. Syrah er ikke oprindelig for Portugal, men introduktionen af netop denne drue i det varme Alentejo skulle vise sig at være et særdeles godt træk. Udover Syrah laves vinene bl.a. på Trincadeira, Castelão og Touriga Nacional. Der produceres 3 vine som bør nævnes her. Bordvinen Cortes de Cima og dens fornemme ”Reserva”, og ikke mindst ”Incognito” som laves på 100% Syrah. Da vinen først blev lanceret var Syrah druen naturligvis udenfor det portugisisk reglementet, og derfor fik flasken navnet ”Incognito”.

Quinta do Vale Meão (fra 400kr)

Quinta do Vale Meão er et af Portugals helt store stjerneskud og Vale Meão har været blandt de første til at udvikle Douro dalens nye bordvine. Siden 1950’erne blev vingården blandt andet leverandør til den mytologiske Barca Velha. I 90’erne skiftede Quinta do Vale Meão ejerskab og de gamle lagares (stenkar) som man brugte til vinproduktion i 70’erne blev restaureret og taget i brug igen, nu med moderne udstyr. Da 1999 årgangen første gang så dagens lys var en ny kultvin født.

Pêra-Manca og Cartuxa (fra 170 – 700kr)

I det centrale Alentejo og ved Evora’s gamle bymure ligger et gammelt kloster med der til hørende vingård. Det blev bygget i 1587, men grundet religiøse kontroverser blev vingarden privat eje i 1834. I 1963 overgik vingården til velgørenhedsfonden, Fundação Eugénio de Almeida, som i dag driver stedet. Fortidens religiøse islet er dog ikke helt væk og på flaskerne står der ”Deus labor et constantia” (lidt frit oversat…”Guds arbejde er permanent).

Her laves kultvinen Pêra-Manca som fortjener nogle liner her. Pêra-Manca var allerede et stort navn forinden vinlusens hærgen i 1871. Efterfølgende blev markerne skovet og vinen var tabt. Først i 1987 begyndte man igen at producere vinen og vinen laves nu kun i særdeles gode år. Første årgang udkom i 1990, og siden er det blevet til 91, 94, 95, 2003 og 2005.

Men man behøver ikke starte med at smage (og betale) for en af Portugals helt store vine. Samme producent laver anden vinen Cartuxa, som er væsentlig billigere men som står distancen – by far! Det er en rigtig god vin at starte med.

Barca Velha (fra 870kr mod uhyrlige priser)

Vinen over alle er Portugals første kultvin ”Barca Velha” (den gamle båd). Vinen er nærmest mytologisk og produceres på Douro’s portvinsdruer. Siden den blev til i 1952 har den kun været produceret i særligt gode år. Det er blevet til 15 årgange. Sidste årgang er 2000 som blev frigivet efter 8 års lagering. Vinen har netop skiftet ejerskab, og denne årgang er måske den sidste.

___

Der findes naturligvis mange flere…..og er der nogen som har prøvet andre portugisiske vine eller vil dele andre meninger, indtryk da fat tastaturet og del jeres kommentarer her

Thursday, July 16, 2009

Looking for Ramisco

3 days to go, and then its once again of to Portugal. This time around my search is on for Ramisco wine from Collares - for trying a taste of an old ungrafted wine from the pre-phylloxera era.  
After this i plan for a visit to a private vinyard in the central Portugal, with promises of a great vintage for 2009. More info and pics to come...

Wednesday, July 15, 2009

Jazz'n Wine

Posted by Anders D

Last friday provided an interesting tasting under a free theme with wines from France, Argentina and Spain. 

Marquis de Calon 1996 
A older bordeaux from Saint-Estephe. Notes of coffe and oak but also bit "chalky"due to its age. The wine had a fine structure kept up by the cabernet. Drink now (if not before). 90P

Centenario Reserva 2005
A pure cabernet sauvignon with notes of red berries, liquerice, and oak from the storage. Although not the wine is not heavy on alcohol (13%) hints of alcohol stuck out on the nose. The taste is dry and roasted with hints of fig. A fine stucture but it may also rest. Drink now, 87P
bought at Los Andes (amager)

Hacienda el Monasterio 2005
Full blooded Temperanillo from Ribeiro del Duero. Here the little thick skinned temperanillo grape grow into masculin potent wine, rich of tannins for longlivity. The wine is made by Peter Sisseck from Domino de Pingus, and the 2005 Crianza was a blend of 80% temperanillo mixed with blend of Cabernet Sauvignon and Merlot. The wine is reviewed and highly recommended on Winebook.dk where comments and notes are also given. Its a wine we for sure will try again - till then. Deep red, with a nose of dark berries, coffee, vanila, chocolate amongst others. 91-93P. Grapewise 215dkk

Friday, July 10, 2009

Parkers guide for Wine buyers

Posted by Anders D

Today I dropped by a bookstore and litteraly fell over Parkers 7th wine guide. I kind of stopped using my old one (6th), simply as it started to be too outdated with long commentaries on vintages from the mid/late 90'ties, which now appear too rare in shops.

The new book however, evaluate wines from 2000 to 2006, and to my great surprise the book contains many more detailed maps of wine regions in the world.
Adding to this, and to my pleasure, the book also contains whole 62 pages on the portuguese wine and ports. In last edition Portugal barely got a note, but this has changed along side with the attention and quality of Portuguese wine.

Thursday, July 9, 2009

Friday Free Theme

This weekend arrives with a mini tasting in the middle of the CPH jazzfestival. Its "free theme" so let's see what's new on the wine racks in the shops of Copenhagen. 

Monday, July 6, 2009

Die Erwartung war die Größte: German rieslings at the test

….The expectations were the best as this weekend offered a serious line of german Riesling, which were to be evaluated by the panel. However, the selection tasted, did unfortunately not convience us nor did it promise well for every german riesling presently.

Worldwide, wine critics presently praise the positive development within german wines, which finally now come out of the shadows of the über-sweet ‘Liebfraumilch’ and into the light of delicate and complex modern wines.

The first two wines offered no taste surprise to divert the attention away from the ”Hartzen-look” green ”christmas plate” bottles. Most wines were labelled pass - which may be a hard verdict! However, we give this score based on the criteria whether we would buy the wine again.  

·      Johannishof Riesling Kabinett Trocken Berg Roseneck 2007, Rheingau. Promising nose of raipe fruits. Quite contrary the taste is acidic and “young”. Generally is wellproduced but without any personal touch, hints or notes. 85P - pass

·      Johannishof Riesling Kabinett Johannisberg 'V' 2007 Rheingau. Little nose, but completely without any acidity. The wine almost appear as sweet fruit juice. Again well produced but too sweet. 85P -pass.

Hereafter the experience only got only more and more sweet.

·      Hermann Dönnhoff Schloßböckelheimer Kupfergrube Riesling Spätlese 2005 (Nahe). Vaguely sparkling and with a slight taste of gooseberry jam. Again more sweetness and little acid which erases (or flattens) the structure of the wine. Its well produced but a sweet experience. Points were 87 (one at 90P). Borderline 

·      Karlsmühle Riesling Auslese Lorenzhöfer 1999 Mosel-Saar-Ruwer. Barley yellow in the glass and viscous and a funny nose of diesel! Sweet taste and again no acid. 84-85P pass

·      Karlsmühle Riesling Auslese Lorenzhöfer 2007 0,5 L, Mosel-Saar-Ruwer. 84P pass

Friday, July 3, 2009

The Science of Wines

Few people would know this, but in fact Denmark houses some of the front runners in the development wine cultures. It appears almost secretly, but for long,  yeasts, enzymes and anti-agents for unwanted fungi in fermentation has been developed in Denmark and presently the danish viniflora supports upto 35.000 vineries worldwide.

Today, an infomative website on the danish wine cultures, services and range of products was launched to inform a broader audience as well as the wine producers. Click here to read more.

Wednesday, July 1, 2009

Kork på 3 sal


Mens vi venter på den tyske vin test så trives den portugisiske korkeg fortrinligt her på Nørrebro. Der er går nok lidt tid endnu, til vi kan proppe flasker med egen produktion. I Portugal afbarkes træerne hvert 9 år, så vi giver træet her..et år mere..
/ drud