Saturday, October 24, 2009

Vine fra den gamle verden og et mosefund fra Napa

postet by drud
Fredag lykkedes det at samle vin og jazz-entusiasterne igen, og med frit tema kom vi godt rundt på verdens vin terrasser. Vi lagde ud med en ny vin fra den store portugisiske eksperimenteur Dirk Niepoort, som er undervejs med en ny serie vine, hvor man kan finde pinot noir, riesling, og ædel riesling. Da druerne jo ikke er naturlige for Duero regionen må kan de nye vine kun klassificeres som ”Vinho Regional Duriense”. Der er kun produceret 1400 flasker af denne vin som er dyrket på 20år gamle stokke i ca 800 meters højde.
Riesling 2006 Niepoort Projects
Farve hvedegul med næse af citrus, gul kornblomst og engelsk lakrids. Smagen er blød, mellem krop, rank, og med en lækker 30sek eftersmag af engelsk lakrids. Vinen gjorde et godt indtryk, og blev ved med at åbne sig under smagningen, og vi siger på gensyn. Købt i Portugal (15€).87P, 89P, 89P
Herefter fulgte en Bordeaux fra venstre bred. Der blev overraskende nok gættet i øst-vest på denne vin, førend det stod klart at her var der tale om en klassisk bordeaux fra Saint Emilion.
Chateau Haut-Corbin 2003
En lidt snæver bouquet af blyant, grøn peber, mørk chokolade og tobak. Vinen er lidt solet, men er velstruktureret og afbalanceret. Den savner måske lidt personlighed. Skal drikkes nu. Erik Sørensen 190kr. 86P, 88P, 88P
Nu til aftenens bedste oplevelse, fra Spanien. San Roman er fra regionen Toro og Tempranillo druens flotte taninbid med smag af vanilje og peber, fik os hurtigt på sporet af en Ribera del Duero….eller deromkring. San Roman er netop kåret som #36 i Wine Spectators 100 bedste vine. Vinen var dekanteret i over 5 timer inden vi smagte på den.
San Román 2004
Vinen er næsten blæksort med en bouquet af mørke bær, træ, vanilie og tobak. Smagen giver først toner af jordbær, modne hyldebær hvorefter man får eftersmag i mund og næse af mint. Vinen er købt i Theis vine for 180kr (tilbud) og til den pris er det et godt køb. 92P, 92P, 93P
Herefter fulgte en skuffelse for undertegnet. Der er få ældre vin-ikoner på Portugisiske Alentejo-slette, og Mouchao er et af dem. Vinen er særdeles kendt og elsket i Portugal og man betaler der også derefter.
Mouchâo 2003
Dyb rød vin med bouquet af ung frugt, mørke kirsebær, tobak og antydning af appelsin. Smagen er meget rund og fyldig og giver referencer mod Merlot. Skal drikkes nu, men vinen savner personlig taget i betragtning af dens omdømme. Vinen er købt i Portugal for 31€. 88P

Når Ryggraden flås ud af en Cabernet
Sidst blev det udgravet et mosefund fra reolen. Jeg havde lovet mig selv at begynde en oprydning på af vinreolen efter nogle skuffende oplevelser af ældre vin som skulle ligge til en-eller-anden-gang ude i fremtiden. Derfor sluttede aften med noget af en kuriositet Vigil Vineyards fra Napa. Vinen er lavet på 100% Cabernet Franc, og efter mange år i kælderen beskrives den bedst som ”After-Eight” på flaske. Vinen indeholdte mere suspenderet bundfald end en skovmose man lige havde trampet igennem. Vi filtrede vinen 2 gange igennem med en bomuld-si, hvorefter sien blev behjælpeligt blækfarvet og kunne smides direkte ud. Vinen var nærmest umulig at gætte blindt, men et de første indtryk den forlod affødte smagskommentaren "som at flå ryggraden ud af en cabernet"
Vigil 1997
Sherry farve med lange kobber kanter. Distinkt bouquet af kogechokolade, solbær, vanilie, "jenka tygummi", mint og krisebær.
I smagen fulgte den kirschagtige tone med, med en sødme af solbær/brombær. Eftersmag af fyretræ og mint. Sat på formel med kogechokoladen har man opskriften på After Eight! Der var naturligvis ikke skyggen af taniner. Sidste vin var et eksperiment og der blev ikke givet point. World of Wine, pris?

No comments: